För en barnfamilj är köket verkligen hemmets hjärta. När du ska renovera köket blir funktion och utrymme de självklara målen, men glöm inte att också bygga om köket för framtiden. Här kommer fyra renoveringstips för barnfamiljen från köksrenoveringstockholmslän.se. 

 

1# Maxad köksbänk 

Barnfamiljer behöver många sittplatser, både för att själva få plats och för att kompisarna ska trivas. Om ni vill att tonåringarna ska gilla att vara hemma eller bjuda hem kompisar måste det finnas sköna sittplatser. Ett tips är att köpa eller be snickaren bygga in en kökssoffa. När ni planerar renoveringen är det klokt att ni ser till att det finns plats för en köksbänk som passar era behov. En kökssoffa passar både lillan som kan sitta och leka på den medan ni fikar, men också tonåringarna som gärna sitter länge och många vid ett fikabord. Använd underdelen för förvaring. 

 

2# Vedspisen: för kalla dagar och strömavbrott 

En vedspis är en riktigt bra investering, även om ni har kamin. Dels kan ni elda i köket när det är riktigt kallt, vilket kommer sänka värmekostnaderna. Dels har ni både spis och extra värmekälla vid strömavbrott. I och med klimatförändringarna verkar det bli större stormar, vilket innebär en större risk för strömavbrott. Se till att det finns plats för en vedspis när ni renoverar köket, och passa samtidigt på att sätta in rökkanal när ändå snickaren är där. Då kan känna er trygga inför stora oväder. 

 

3# Bygga ut köket 

Om ni har ett litet kök eller om köket är i minsta laget kan det vara klokt att överväga att bygga ut. Ja, det är en kostnad, samtidigt är ett bra och stort kök en investering – både för den tid som ni själva bor i bostaden och sedan vid en försäljning. Folk gillar stora kök. Ett billigare alternativ gentemot att bygga ut är att slå ner en vägg mot förslagsvis mat- eller vardagsrummet. Då blir köket både större och luftigare. Om ni vill ge ert hem lite karaktär kan ni bygga ut köket i en rundad form, som ett burspråk. Det är snyggt och får ert hus att se lite annorlunda ut i jämförelse med grannarnas. 

 

4# Köksdörr till altanen 

Vill ni har ett större kök, särskilt sommartid, kan det vara klokt att bygga altan utanför köket och sätta dit en köksdörr. Det är mycket praktiskt för barnfamiljen som då lättare kan äta utomhus på sommaren. Ni behöver inte placera hela altanen utanför hela köket, utan välja en slags altan som passar utseendet på ert hus. Tänk också på att om ni vill ha en altan/uteplats med paviljong eller hammock, alltså saker som är höga och skymmer sikten från köksfönstren, bör ni bygga en stor altan. Just nu är det inne med riktigt stora altaner och det är en trend som kommer att hålla i sig. En blivande klassiker.