Att ha en god tandhälsa är oerhört viktigt för hela kroppen. I munnen samlas otroligt mycket bakterier genom vårt leverne. Vad vi äter och dricker är av stor vikt för tänderna. Röker vi och/eller kanske snusar så påverkar det tänderna också. En del har starka tänder från start, medans andra har lättare att få karies (hål i tänderna).

Skötseln av tänderna

Idag är det lätt att hålla tänderna rena med en mängd olika produkter. Grunden är att ha en bra tandborste. En del föredrar eltandborste som effektivt kommer åt och är smidig att använda.

Vanliga tandborstar används av väldigt många och det finns en mängd olika märken samt utföranden att välja på hos tandblekningbutiken.se. Att använda en mjuk eller extra mjuk tandborste är det bästa.

Tandborstar med betydligt mindre borste finns och är oftast lite rund i formen. De är till för att lättare komma åt på ställen där det är lite trångt eller på tänder som kanske sitter lite snett.

Mellanrumsborstar är också bra där det är trångt. Det är jätteviktigt att även ta hand om de trånga utrymmena.

Tandtråd med fluor och tandstickor är en annan god vana att använda dagligen. Tandstickor är bra att ha med sig för att kunna rengöra lite efter exempelvis lunchen på jobbet eller om man är på restaurang. Det känns fräschare direkt och är bra för tandkött och tänder.

Tandkrämer finns det en hel djungel av och att säga vilken som är bäst är omöjligt. Det är en smaksak. Däremot är det viktigt att tandkrämen innehåller rätt mängd fluor. 1450 PPM är mängden fluor som en bra tandkräm ska innehålla.

Att ha en tungskrapa är också en god idé för att få bort beläggningar på tungan och hålla en god mun- plus tandhälsa.

När tandborstningen är gjord kan det kännas fräscht att avsluta med en munsköljning där vätskan silas genom tänderna. Även det finns det många olika av på marknaden.

Besöka tandläkare och tandhygienist

Många har tandläkarskräck sedan barndomen och bävar för att gå till en. Det finns tandläkare som är specialutbildade på att ta hand om sådana patienter. För till en tandläkare behöver vi alla gå även om vi inte tycker att vi har några särskilda problem. Att få en röntgen hos tandläkaren kan spara oss mycket för framtiden. På röntgen kan det synas om det finns sprickor i tänderna och mycket mer.

Tandhygienisten är också bra att besöka, gärna en gång om året. Att få en professionell rengöring och bortagning av eventuell tandsten kan göra att vi slipper få problem. Tandhygienisten är också bra på att se om vi behöver en tandläkare.

Sjukdomar påverkar

Blir vi sjuka så sänks immunförsvaret i munnen. En rejäl förkylning kan räcka. Det är inget vi rår för men det kan påverka våra tänder mycket och följderna kan tyvärr bli rätt drastiska ibland.

Så tänk på tandhälsan, den är viktigare än vad man kan tro!