Att skriva testamente är ett projekt som oftast blir liggande alldeles för länge. Det är svårt att tänka sig att den sista dagen ska komma och därför är det lätt att skjuta upp det i oändlighet. Ifall en svår sjukdom eller olycka skulle inträffa så är det oftast inte särskilt enkelt att ta tag i det då heller. Varken känslomässigt eller kanske fysiskt. Därför är det bästa att göra det innan det är dags att tänka på det på riktigt. Det behöver inte vara så krångligt.

 

Skriva sitt eget testamente

Du får skriva ditt eget testamente eller så kan du ta hjälp av en juristfirma, det är helt upp till dig. Ifall du skriver det helt själv så behöver du tänka på att det måste följa vissa riktlinjer. Det måste vara skriftligt och det måste bevittnas av två personer som skriver under att det verkligen är din sista vilja och att du har skrivit under av egen fri vilja och under tiden så var du vid dina sinnens fulla bruk. Annars är testamentet inte giltigt. Om du inte skriver testamente så gäller lagar om vem som ärver dig. Först och främst dina barn ifall du inte är gift. Har du inga barn eller inte är gift så går det till dina föräldrar vilket kan skapa problem ifall du bor i en samborelation utan testamente.

 

Sambo ärver inte alltid

Ifall du lever i en samborelation och vill att din sambo ska ärva dig vid ett dödsfall så krävs det att ni skriver testamente. Din sambo kommer att ärva det som ni tillsammans förvärvat men inte det som du hade innan ni ingick samboskap. Hen kommer alltså ärva ifall ni har köpt en soffa eller tv tillsammans men inte dina tillgångar på banken eller ens bostaden ni bor ni. Det kommer istället tillfalla dina föräldrar om de är i livet och därefter dina syskon. Det betyder att din sambo inte ärver någonting från dig utan ett testamente. Har ni barn tillsammans så är det en helt annan femma dock för då ärver barnen dig. Är ni gifta så ärver partnern också. Det är stor skillnad rent juridiskt på att vara gifta och sambo även ifall vi i Sverige har en sambolag sedan 80-talet.

 

Enda sättet att påverka

Ett testamente är det enda sätt att påverka vad som ska hända med dina tillgångar efter din bortgång. Skulle du vilja att någon utanför din arvsbestämmelse ärver dig så måste du skriva ett testamente. Dessutom så går det alltid att återkalla ett testamente. Det är inte skrivet för alltid och genom att skriva ett nytt testamente så skapar du ett nytt och det föregående blir ogiltigt.